Руски научници успели да оживе биљку стару 30.000 година

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


21. фебруар 2012.
Сибир -  (Beta) - На основу ткива биљке пронађене у сибирском леду, старе око 30.000 година, руски научници су успели да „оживе целу биљку“ што је пионирски експеримент на путу ка оживљавању разних других биљних врста.

Најстарија биљка „silene stenophylla“ је регенерисана, рекли су научници и додали да је плодна и да прозиводи бели цвет и има одрживе семенке.

Експеримент доказује да лед служи као природно спремиште за древне облике живота, рекли су руски научници, који су објавили студију у америчком научном часопису „Proceedings of National Academy of Sciences“.

Канадски научници су раније регенерисали неке значајне млађе биљке из семена пронађеног у неким јазбинама.

Светлана Јашина из Иститута за биофизику Руске академије наука, изјавила је да оживљена биљка изгледа врло слично једној биљци која још увек расте у истом подручју североисточног Сибира.

„То је издржљива биљка, која се веома добро прилагођава“, рекла је Јашина за АП и изразила наду да ће научници успети да оживе више биљних врста.

Руски истразивачки тим опоравио је плод након испитивања десетине фосилних остатака скривених у леду на десној обали реке Колиме у североисточном Сибиру. Ти фосили су стари 30.000 до 32.000 година.

Ти фосили су пронађени у јазбинама веверица која су правиле залихе хране.

Јапански научници већ су у потрази на истом подручју за фосилима, односно смрзнутом ткиву животиња због леда као доброг конзерватора. На том подручју су живели мамути, бизони, коњи, јелени и носорози.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg