Пређи на садржај

Руски министар спорта: Смирите се, поштоваћемо права

Извор: Викиновости

8. август 2013.
Москва/ Русија (Beta-AP) - Руски министар спорта Виталиј Мутко позвао је у четвртак критичаре руског антигеј закона да се „смире“ и рекао је да ће бити поштована права свих спортиста који се буду такмичили на Зимским олимпијским играма у Сочију.

Мутко је, међутим, инсистирао да ће спортисти морати да „поштују законе земље“ током Игара, у фебруару идуће године.

Закон који је у јуну потписао председник Русије Владимир Путин забрањује „пропаганду нетрадиционалних сексуалних односа“ и прописује новчане казне за учеснике геј парада.

Мутко је казао да „спортисти могу да дођу и да се такмиче“ и да би трка за медаља требало да буде њихова основна брига.

„Ово је спортски форум. Ово је спортски фестивал и морамо да разговарамо само о томе“, рекао је Мутко. Он је додао да Русија осим закона има и „устав који гарантује сви градјанима права на приватност и лични живот“. „Будите сигурни да сви спортисти и све спортске организације треба да буду опуштене“, рекао је Мутко.

Руски министар је оценио да је ово питање предимензионирано у иностранству.

„Хоћу да вас замолим да се смирите“, рекао је министар на конференцији за новинаре два дана пре почетка Светског првенства у атлетици у Москви.

Међународна атлетска федерација (ИААФ) позвала је Русију да размотри свој став о правима хомосексуалаца, али је председник тог тела Ламин Дијак рекао данас да не жели да покреће политичка питања о закону.

„Не желим да се има осећај да постоји проблем. Имамо постојећи закон и закон мора да се поштује. Неке ствари треба поштовати. Ми смо овде због светског првенства“, рекао је Дијак.

Извор[уреди]