Пређи на садржај

Руски конвој предмет политичке уцене

Извор: Викиновости


14. децембар 2011.
Москва-  (Бета) - Русија намерава да проблем блокаде хуманитарних конвоја који носе помоћ за Србе на Косову постави на у среду самиту ЕУ-Русије у Бриселу, јавила је руска агенција Итар-Тас.

Агенција преноси изјаву амбасадора Русије у Србији Александра Конузина да су „о насталој ситуацији обавештени на високом нивоу у Москви и у Бриселу и да се тражи решење“.

Конузин је у среду рекао да је руски конвој са хуманитарном помоћи за Србе на Косову, који је блокиран на прелазу Јариње, постао предмет политичке уцене.

По речима Конузина, Еулекс не поштује свој неутрални статус „и још једном је стао на страну приштинских власти“, преноси РИА Новости у извештају са Јариња.

„Цела колона је постала предмет политичке уцене. Мисија ЕУ је још једном показала да је изашла из оквира мандата који је добила од Савета безбедности УН. Уместо да испуњава своје функције, које су му поверене... они постављају неке политичке услове“, рекао је Конузин.

РИА наводи да је Еулекс наметнуо руској страни пратњу што Русији не одговара, јер се у пратњи налазе и албански цариници и полицајци.

Тим поводом, директор Одељења за међународне послове Министарства за ванредне ситуације Русије Јуриј Бражников оценио је у среду да задржавање руског конвоја на прелазу Јариње представља кршење хуманитарног права.

Он је подсетио да су три камиона на прелазу били прегледани, а затим два заустављена, због одлуке Еулекса.

„За Русију је то неприхватљиво. Колона треба да буде прегледана управо на том прелазу, у супротном, тиме се крше елементарна царинска правила, јер се кида конвој“, навео је Бражников.

Извор[уреди]