Русија спрема мисију на Марсов месец Фобос

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуИнтернет (Дискавер магазин) Мисија "Фобос-Грунт" може бити увод у прву сталну свемирску станицу на Фобосу, Марсовом сателиту. Овог октобра Русија ће на њега послати свемирску мисију без посаде.

Уместо да иде право према Марсу, мисија "Фобос-Грунт" иде према Фобосу, већем од два мала Марсова сателита. "Фобос-Грунт" неће само покушати да се спусти на Фобос, већ ће, такође, узети узорке са површине и послати их на Земљу. Схватање Фобоса може нам донети доста у разумевању ране историје сунчевог система. Ова мисија, такође, може бити основа за нове стратегије истраживања и, чак, колонизовања Марса.

Близина Фобоса Марсу отвара могућности за постављање људске посаде на њега. Једном својом страном Фобос је увек окренут Марсу и та планета доминира његовим небом. То од Фобоса чини добро место за надгледање већине Марсове површине. Такође, људска посада на Фобосу би била заштићена од свемирске радијације с једне стране Марсом, а с друге самим месецом. Са Фобоса људи би могли да истражују Марсову површину помоћу даљински навођених робота, уклањајући застој од 10-20 минута који сада имају оператери Насиних ровера. Фобос може бити и база за одлазак људи на Марс.

Извор[уреди]