Русија неће изручити Сноудена

Извор: Викиновости

25. јун 2013.
Нантали/ Русија (Beta-AP) - Руски председник Владимир Путин рекао је у уторак да се Американац Едвард Сноуден, који је обелоданио детаље америчког програма надзора комуникација широм света, још налази у транзитној зони на московском аеродрому и да га руске власти неће изручити САД.

Путин је рекао да је Сноуден слободан човек и да ће, што пре одреди своју дестинацију, то бити боље. Током посете Финској, Путин је рекао да руске безбедносне службе „нису сарађивале нити сарађују“ са Сноуденом.

Додао је да чињеница да Русија нема споразум о екстрадицији са САД значи да Москва неће испунити затев из Вашингтона за изручење.

Сноуден је прекјуче долетео на московски аеродром Шереметјево, одакле је према неименованим изворима из руских специјалних служби требало да одлети најпре на Кубу, а потом у Еквадор где је тражио азил.

Медији су известили да Сноуден у понедељак није био у авиону Аерофлота који је одлетео за Кубу, а извори у специјалним службама су навели да има право да буде у транзитној зони аеродрома колико жели.

Извор[уреди]