Пређи на садржај

Русија активирала радарски систем у Калињинграду

Извор: Викиновости


Д. Медведев
Д. Медведев

29. новембар 2011.
Москва-  (Beta-AFP) - Русија је активирала систем за антиракетно узбуњивање у Калињинграду како би одговорила на претње антиракетног штита НАТО у Европи, рекао је у уторак руски председник Дмитриј Медведев.

Радарска станица „Воронеј-ТМ“ активирана је, рекао је Медведев, који је 23. новембра запретио размештањем балистичких ракета у Калињинграду ако, како је рекао, САД и НАТО наставе да Москву доводе пред „свршен чин“, мислећи на размештање антиракетног штита у Европи.

„Надам се да ће наши савезници схватити овај потез као први знак који показује да је наша земља спремна да адекватно одговори на претње система антиракетне одбране по наше стратешке нуклеарне снаге“, рекао је Медведев, а преносе руске агенције.

Руски председник је додао да је нова радарска станица која је активирана у Калињинграду, руској енклави између Пољске и Литваније, „инструмент контроле ваздушног простора“ и да „сама по себи“ не представља „претњу по суседе“.

Русија је до сада у више наврата претила размештањем ракета у области Калињинграда. Москва тражи да буде укључена у амерички антиракетни систем у Европи или да добије гаранције да ракете неће бити усмерене на руске одбрамбене системе, укључујући и приступ инсталацијама НАТО како би се то потврдило.

Извор[уреди]