Пређи на садржај

Русија:Опозиција најавила нови протест за суботу

Извор: Викиновости


7. децембар 2011.
Москва-  (Бета) - У центру Москве, на Пушкиновом тргу, и и у среду су се окупиле присталице Јединствене Русије како би подржале победу те странке на парламентарним изборима.

„Више од 3.000 људи учествује на митингу за подршку Јединственој Русији, који су дозволиле градске власти“, саопштила је градска полиција и додала да митинг протиче мирно.

Извештачи московских радио станица, међутим, наводе да је присутно између 700 и 800 веома младих људи. Радио Комерсант јавио је да су ученике једне од московских школа организовано одвели на митинг.

Мајка једног од ученика рекла је том радију да су ученике, узраста 16 година, одвезли на митинг без упозорења. „Не питајући их за политичка убеђења и да ли желе или не, довезли су их на митинг. Мој син је дошао и побегао, јер је наша породица категорички против Јединствене Русије“, рекла је мајка која се представила као Јелена.

У исто време, јаке полицијске снаге монтирају металне ограде око Тријумфалног трга, такође у центру Москве, где се синоћ окупило око 5.000 присталица опозиције протестујући због лажирања изборних резултата у корист Јединствене Русије.

Током тог протеста ухапшено је скоро 600 особа, међу којима има политичара и новинара.

Непарламентарна опозиција, поред осталих покрет Солидарност, најавила је нови протест за суботу, за који је добила дозволу власти за присуство 300 људи. Позиви су постављени на друштвеним мрежама и за сада је присуство потврдило више од 12.000 људи.

Извор[уреди]