Румунски посланици врше притисак због Влаха

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. фебруар 2012.
Београд/ Србија (Beta-AP) - Председник Одбора за иностране послове Скупштине Србије Драгољуб Мићуновић рекао је у четвртак да „једна група посланика“ из Румуније већ 10 година притиска српске парламентарце са захтевом да се Власи у Србији изјашњавају као Румуни.

„Имамо пријатељске односе (са Румунијом), али у многим међународним контактима стално трпимо притисак једне групе румунских посланика око Влаха“, рекао је Мићуновић на седници Одбора и указао да се као средство притиска спомиње - наставак подршке непризнавању Косова.

Расправу у Одбору на ову тему, речима „Имамо мали проблем“, отворио је Мићуновић када се на дневном реду нашао позив да скупштинска Група пријатељства са Румунијом посети парламент те земље од 21. до 23. фебруара.

Према речима Мићуновића, у наступима румунских посланика „има и вербалне агресије“, а проблем је у томе што они тему Влаха у Србији „намећу као једину“, уз аргумент „ако хоћете да не признамо Косово, нека Власи буду Румуни“.

Чланови Одбора су рекли да прихватају понуду румунског парламента, и оценили да у вези са спорном темом треба да постоји стални дијалог. Посланица Демократске странке Нада Колунџија је рекла да сарадњу са Румунијом „треба интензивирати а не избегавати сусрете“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg