Пређи на садржај

Ратари разматрају нови начин заштите својих интереса

Извор: Викиновости
Поље сунцокрета
Слика: Laslovarga.


22. септембар 2013.
Србија -  (Beta) - Члан Организационог одбора протеста пољопривредника незадовољних откупном ценом ратарских култура Јован Негован изјавио је у недељу да би до 26. септембра требало да буде одлучено на који начин ће ратари исказати своје незадовољство, након што су пропали преговори са уљарама.

Његован је агенцији Бета рекао да проблем није само ниска откупна цена сунцокрета коју су понудиле фабрике уља, већ и мала цена кукуруза, због чега ће пољопривредници наредних дана размотрити на који начин би могли да заштите своје интересе.

„Није стављена тачка на наше незадовољство“, казао је он, али није желео да наводи детаље о могућим акцијама ратара, истичући да се до сада показало да је „Влада Србије неспремна да решава горуће проблеме пољопривредника“.

Према његовим речима, преговори са уљарима о вишој откупној цени сунцокрета, које је Министарство пољопривреде организовало неколико пута, пропали су јер фабрике уља нису хтеле да признају ни основне трошкове производње.

„Са њиховом понуђеном ценом 24-25 динара за килограм сунцокрета, губитак произвођача износи 30-40 одсто“, казао је Његован и поновио да би минимална откупна цена требало да буде око 36 динара.

Извор[уреди]