Расте притисак са Капитол Хила да се Миладин Ковачевић врати и да му се суди у САД

Извор: Викиновости


7. јул 2008.
Вашингтон/ САД Случај српског студента-кошаркаша, Миладина Ковачевића, који је напустио Сједињене Државе након што му је одобрено да уз кауцију буде пуштен из притвора у савезној држави Њујорк и даље је у фокусу пажње њујоршких законодаваца, који врше притисак на администрацију да учини све да Ковачевићу буде суђено у Америци.

Студента који је играо кошарку за универзитетску екипу у Бингхемптону, Миладина Ковачевића, у Сједињеним Државама терете да је учествовао у тучи након које 22-годишњи студент Брајан Стајнхауер још није дошао свијести.

Његова породица то негира, а адвокат Веселин Церовић каже да му је клијент казао да је напустио САД јер “не вјерује америчком правосудном систему”.

Иако правни стручињаци тврде да постоје бројне «рупе у закону» на основу којих би била могућа екстрадиција, адвокат Церовић истиче да је "искључена могућност за Миладинову екстрадицију" јер, како је навео, за то нема правног основа.

Ипак, званични Вашингтон је далеко од тога да то прихвати као чињенично стање. Иако званично није затражена екстрадиција, амбасада у Београду је саопштила уверење да је у Ковачевићевом интересу да се добровољно врати у САД, а не да остане у статусу бјегунца.

Портпарол Стејт Дипартмента је то потврдио на пресс конференцији рекавши и да су представници амбасаде и министарства спољних послова Србијеразговарали са породицом Ковачевић и њиховим адвокатом 6. јула у Београду како би се разјасниле недоумице чланова породице Ковачевић о судским процесима у САД и, како је наведено, последицама по Миладина Ковачевића послије бјекства из САД. Чарлс Шумер, сенатор из државе Њујорк, рекао је коментаришући најновије вијести из Београда да се нада да ће Ковачевић одговарати пред америчким правосуђем под оптужбом да је брутално пребио Брајана Стајнхауера и да чињеница да породица Ковачевић то негира –не доказује Ковачевићеву невиност.

«Једини начин да се ово исправно ријеши јесте да он буде враћен у САД и да се суочи са правдом», каже сенатор Шумер.

Притисак са Капитол Хила, ако је судити по Шумеровим ријечима, неће престати:

«Шта слиједи – наша влада ће са највишег нивоа саопштити влади Србије да Ковачевић мора да се врати – или добровољно на захтјев српских власти, или ће они наћи законски пут да га приведу. Начина има иако нема споразума о екстрадицији», каже Шумер: «Ја ћу лично у комуникацији са државним секретаром Кондолизом Рајс, директором ФБИ Робертом Малером и секретаром за правосуђе Мјукејзијем са којим са о овом случају разговарао протеклог викенда – радити на томе да се Ковачевић врати и да оно што је учињено Брајану Стајнхауеру не остане без одговора нашег правосудног система”.

Упитан да прокоментарише тврдње породице Ковачевић да је Брајан Стајнхауер у припитом стању започео тучу, сенатор Шумер је упоредио Ковачевића и значајно нижег и лакшег Стајнхауера, истичући да сваљивање кривице на жртву, што је карактерисало неке диктаторске и нацистичке режиме, неће опстати.


Извор[уреди]