Расмусен: Русија није у опасности од антиракетног штита

Извор: Викиновости


7. децембар 2011.
Брисел-  (Beta-AFP) - НАТО је у среду позвао Русију да не почиње улагање у наоружање како би се заштитила од антиракетног штита северно-атлантског савеза, јер он није усмерен против ње.

„То би заиста била велика финансијска грешка, да се озбиљно улаже како би се заштитило од непријатеља који не постоји“, рекао је генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен уочи састанка у четвртак у Бриселу министара спољних послова 28 чланица НАТО-а и шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

Шеф руског генералштаба Николај Макаров изјавио је да одлука о формирању антирактеног штита коју је НАТО донео на самиту у новембру 2010. године још изазива сумњу и неповерење Москве.

Он је казао да је због тог пројекта, који Москва види као претњу за своју безбедност, Русија крајем новембра активирала систем за антиракетно узбуњивање у Калињинграду, енклави на западу земље.

Лавров је рекао да НАТО „категорично“ одбија да Москви да писмене гаранције да антиракетни штит не представља никакву опасност за Русију.

Расмусен је рекао да се нада да ће састанак у четвртак помоћи да се реше сви неспоразуми и да ће бити отворен пут постизању договора с Русијом на самиту НАТО-а који треба да се одржи у Чикагу у мају 2012. године.

Извор[уреди]