Расветлити судбине 1.799 несталих на Косову

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. новембар 2011.
Београд-  (Beta) - На Косову и Метохији постоји још 1.799 несталих, а процес расветљавања њихових судбина сувише је спор, изјавила је у Београду председавајућа радне групе за нестале Лина Милнер.

Проналаску несталих допринеће непристрасна истрага навода из извештаја Дика Мартија, оценили су на конференцији за новинаре представници Радне групе за нестале који су у четвртак одржали састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине.

„Инсистирамо да се тачност навода о трговини органима из извештаја Дика Мартија провере, истрага је у интресу јавности, без озбира на то ко се терети да је крив“, казао је представник приштинске делегације Пајазит Нуши и најавио да ће у наредној години бити истражено 36 локација на Косову на којима се сумња да постоје гробнице.

Председник Комисије за нестале Владе Србије и представник београдске делегације Вељко Одаловић оценио је да је неопходно утврдити статус око 400 посмртних остатака који се годинама налазе у мртвачници у Приштини.

Представник Владе Косова, одсека за форензичку медицину у Министартву правде Арсим Грџалију рекао је да ће се истрага локације Жиливоде, наставити у априлу, и да је потребно четири недеље да би се дошло до дубине на којој се сумња да се налазе посмртни остаци Срба.

Ове године истраживане су локације у Перућцу, Ливочу и Медвеђи, док се још ради на Рашкој, Кошарама и Жиливодама.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg