Пређи на садржај

Размотрити да ли Британци поштују Бечку конвенцију

Извор: Викиновости


17. август 2012.
Москва/ Русија (Beta-AFP) - Москва је у петак, поводом најаве Велике Британије да ће упасти у амбасаду Еквадора у Лондону, саопштила да треба размотрити да ли Британци поштују дипломатске принципе.

„Оно што се сада дешава може само да нас наведе да се запитамо да ли се поштује дух и текст Бечке конвенције о дипломатским односима, посебно члан 22 о имунитету просторија дипломатских представништава“, наводи се у саопштењу у руског министарства.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж јуче је добио политички азил Еквадора, у чијој се амбасади у Лондону налази од 19. јуна.

Асанж, чији је Викиликс 2010. године разјарио САД објављивањем дипломатских депеша те земље, тражи се у Шведској због наводног силовања и сексуалног напаствовања две волонтерке те организације.

Он страхује да ће га Шведска изручити САД, где је оптужен за шпијунажу након што је његов сајт Викиликс објавио више стотина хиљада америчких дипломатских депеша.

Британски министар спољних послова Вилијем Хејг је изјавио да је Лондон разочаран одлуком Еквадора и да је обавезан да Асанжа изручи Шведској.

Izvor[уреди]