Различити ставови о процени штете због афлатоксина у млеку

Извор: Викиновости26. фебруар 2013.
Србија -  (Beta) - Државни секретар у Министарству пољопривреде Србије Данило Голубовић рекао је у уторак у Београду да ће штета због афлатоксина у млеку бити процењена кад тај проблем буде решен, док бивши министар пољопривреде Горан Живков сматра да ће штета бити у стотинама милиона евра.

Голубовић је истакао да, уз адекватне мере, проблем с млеком може да се реши за четири дана, а Живков је оценио да одговарајуће мере нису предузете на време и да би, да се реаговало октобра прошле године, штета била милион евра, док је два месеца касније штета била десет милиона евра.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић позвао је ресорне министре из региона да дођу у Београд идуће недеље, на састанак о предлогу за оснивању заједничке референтне лабораторије за анализу млека, а тим поводом јутрос га је позвала министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић.

Државни секретар је навео да Владе Србије и Хрватске раде на потписивању споразума којим ће једна лабораторија из ЕУ бити одређена као референтна установа за анализу млека произведеног у региону.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је да у земљама ЕУ министар пољопривреде не би могао да остане на положају после давања контрадикторних изјава о исправности млека, што је учинио Горан Кнежевић.

Пајтић је оценио да покрајински секретар за пољопривреду Горан Јешић није кривац за аферу с млеком јер је поступио исправно, а, да није то учинио, био би одговоран што није обавестио јавност о загађењу млека.

Министарство пољопривреде Црне Горе је саопштило да је афлатоксин нађен у 19 од 27 узорака сточне хране увезене из Србије: у концентрату произвођача крмица из Чантавира, Панчева, Ћуприје, Салаша Ноћајског и других.

Извор[уреди]