Разговор са корисником:Ђорђе Д. Божовић~srwikinews

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Добро дошли на Викиновости!

Пријатан почетак уз шољу домаће кафе
Напишите и Ви чланак

Како почети са својим доприносом на Викиновостима?

Добро дошли! Хвала вам што сте се придружили Викиновостима; нама би било веома драго када бисте овде нашли ствари које вас интересују и када би остали са нама давајући свој допринос у развитку Викиновости. Као помоћ, да бисте почели свој допринос, ми имамо кратак увод који ће вам бити водич кроз писање вашег првог чланка. На овом пројекту се наравно налазе још ствари где можете дати свој допринос, али покретачка снага Викиновости лежи у новом, актуелном чланку који је писан са неутралне тачке гледишта.

Ако се задржите дуже вероватно ћете хтети мало више да се упознате са кључним правилима пројекта и осталим смерницама где можете дати своје учешће. За почетак задржите ову поруку добродошлице на вашој страни за разговор док не постанете верзиранији и искуснији. Пријатан рад!

 

 

 

 

 
Сви Викимедија пројекти имају своја правила. Овде су правила Викиновости.

На овој страници су излистана нека од правила пројекта Викиновости која ће вам бити од користи у даљњем раду.

Правила и упутства су намењена одржавању високог стандарда пројекта које Фондација Викимедије уноси у све своје пројекте. У почетку се то чини као много тога има да се чита и памти, међутим касније ће вам то постати део рутине пошто се од свих чланова тражи да се придржавају истих правила а и старији чланови, по стажу, су увек спремни да вас посаветују и помогну. Али су ова правила веома важна да се поштују приликом писања чланака или неког другог доприноса пројекту

Запамтите да ваш допринос треба да буде резултат ваше жеље за доприносом, а резултат треба да буде ваше задовољство унетим доприносом. Ако имате неких проблема током уношења вашег доприноса обратите се неком од искуснијих чланова било на чату, било на страници за разговор.

Основна правила
 

 

 

 

 
Покретачи пројекта

Вики пројекти у основи имају тимски рад. Обично на већини пројеката учествује већи број учесника. Иако су Викиновости на неки начин више индивидуалистички, увек се треба надати нечијој помоћи (као и свуда у великим новинским агенцијама и пројектима). Ако чланак, вест, који сте написали није стар он се може унапредити и проширити са додатним садржајем или сликом која би допунила вест.

Овакви пројекти се називају и Живи пројекти, то јест увек се могу надоградити и довести на виши ниво. Свака ваша идеја је добродошла и вредна зато што свеже идеје доводе до бољег крајњег резултата и изгледа самог пројекта. Проверите везе где су неки од алата покретача пројекта Викиновости.

Где све можете помоћи и давати своје доприносе
 

 

 

 

 
Напишите свој први чланак на Викиновостима!

За писање вашег чланка користите кутијицу на којој пише Наслов вести. У тај простор упишете наслов и отворите нову страницу са дугметом у чијем пољу се налази текст Напиши вест. Појавиће се нова страница шаблоном где унесете тражене податке и садржај вести. На крају се само цела страница сними и чланак је објављен!


Препоручује се да прво прочитате упутства и погледате није ли ваша вест већ објављена.

 

 

 

 

 


Пошто си већ вичан - не морам ти ништа посебно објашњавати. Пар ствари нису исте као у Википедији ... али после о томе.

--Kaster 16:04, 6 децембар 2005 (UTC)

Прва вијест[уреди]

Честитам на првој вијести. И одмах, почињемо са примједбама :-)

Дакле ... вијести на Викивестима имају неке обавезне садржаје:

  • Датум (видим већ си сконтао)
  • Мјесто (најбоље град и држава - повезани са википедијином одредницама за исте)
  • Извор (погледај примјере)

Категорије и остало, ће се ажурирати по потреби, тако да није страшно ако дође до грешака.

Поздрав, --Kaster 16:15, 6 децембар 2005 (UTC)

Извор вијести[уреди]

Убаци себе у листу акредитованих регионалних дописника на одговарајућем порталу и од тог момента можеш себе ставити као извор. Нормално, касније ће за акредитовање требати посебна процедура, али док нас не буде више, можемо и овако :-) --Kaster 16:43, 6 децембар 2005 (UTC)

Шаблон "Акредитовани дописници"[уреди]

Смисли неки шаблон па га укомпонуј у Портал. Ђорђе, овдје је још градилиште ;-) А ако погријешиш има неко да те исправи, није проблем --Kaster 16:52, 6 децембар 2005 (UTC)

Важне вијести на главну страну[уреди]

Мислим да је вијест о свињској куги довољно важна да изађе на главној страни (као друга или трећа вијест). Избор препуштам теби. --Kaster 17:26, 24 децембар 2005 (UTC)

Питање[уреди]

Ако сам добро разумјео овдје може свако написати вјест коју жели. На који начин је организовано постоји ли каква специјализација рецимо да неко пише и тражи само одређене вјести мислим само одређен тип вјести или такво нешто. А да док нисам заборавио како стоје ствари овдје баш није нешто претјерано активно као ни на вики књигама, ја сам некако највише заинтересован за ова два пројекта, а тек недавно сам сазнао за википедију од друга који је већ барем се тако хвалио писао чланке и такве ствари.

Упутити ћу се ја већ на краја у све то. Постоји ли какав приручник за модификовање текста и осталог. --Metatron 13:31, 14. јануар 2006. (UTC)

Ваш кориснички налог ће бити преименован[уреди]

08:22, 20. март 2015. (UTC)

Renamed[уреди]

11:52, 19. април 2015. (UTC)