РИА Новости поводом свог 70-ог рођендана даровала Википедију

Извор: Викиновости


Регрути иду на фронт, слика коју је на оставу послао Дмитри Медведев
Регрути иду на фронт, слика коју је на оставу послао Дмитри Медведев

23. јун 2011.
Москва-  - Руска новинска агенција „РИА Новости“, поводом прославе седамдесетогодишњице свог постојања у сарадњи са руским огранком Викимедије је започела са пројектом под називом „Вечне вредности“. Вредни део овог пројекта је пуштање ризнице слика из архиве агенције РИА под слободну лиценцу.

Током прве фазе овог пројекта стотину слика из Другог светског рата је послато на оставу и све оне су под слободном лиценцом (Creative Commons share alike license - CC-BY-SA 3.0). Лиценца омогућава слободну употребу укључујући и комерцијалну употребу без обавезе плаћања, једино што треба је проследити је под истом лиценцом под којом је преузета. Пројекат је подржан и од стране руског председника Дмитрија Медведева који је и сам послао једну од слика на оставу.

Председник Русије Медведев је присуствовао промоцији пројекта и свечаности и том приликом је честитао агенцији на идеји у јубилеју. Он је лично послао стоту слику на Викимедијину оставу. Нешто раније је изразио уверење и истакао важност постојања слободне лиценце и њено озакоњавање.

Овај догађај је био део пројекта руске Викимедије са којом се прокламује деоба знања, „елиминисање дигиталне разлике и подизање нивоа историјских и културних вредности“.

Сличан пројекат је био направљен такође када је Бундес архива (German Bundesarchiv) поклонила 100.000 слика Викимедији на употребу такође под слободном лиценцом, исто је урадила и Квинсландска државна библиотека (Queensland State Library) која је подарила 50.000 фотографија под слободну употребу.

Извор[уреди]

Спољашње везе[уреди]