Пуштен у рад нови нуклеарни реактор

Извор: Викиновости


12. децембар 2011.
Москва-  (Beta-AP) - Руски премијер Владимир Путин присуствовао је у понедељак пуштању у рад новог нуклеарног реактора у централи Калињинска у Удомљи, око 300 километара северно од Москве, назвавши то новом „ренесансом“ атомске енергије.

Нови реактор од 1.000 мегавата је четврта јединица у тој нуклеарној централи, а његова изградња почела је пре распада Совјетског Савеза 1991, а настављена је 2007.

„Нуклеарна енергија је у успону. У оквиру нуклеарне сфере долази до ренесансе, поновног рођења“, рекао је Путин у првом појављивању у јавности после суботњих масовних протеста опозиције, која се жали на изборну превару.

Путин је одбио да коментарише протесте у којима су демонстранти тражили поништавање недавних парламентарних избора.

Путин, који је био председник од 200О-2008. и намерава да се поново кандидује за следеће председничке изборе у марту, одобрио је амбициозан план да се у наредних 20 година повећа државна индустрија нуклеарне енергије.

Сергеј Киријенко, шеф државне нуклеарне корпорације Росатом, изјавио је да Русија жели да до 2030. изгради 38 реактора у земљи и 28 у иностранству, углавном у Европи и Азији.

Извор[уреди]