Пуштен у рад нови нуклеарни реактор

Извор: Викивести


Остале вести из Русије
Позиција Русије

Мапа показује позицију Русије на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Русије посетите простор намењен овим вестима
Викивести:Русија

12. децембар 2011.
Москва-  (Beta-AP) - Руски премијер Владимир Путин присуствовао је у понедељак пуштању у рад новог нуклеарног реактора у централи Калињинска у Удомљи, око 300 километара северно од Москве, назвавши то новом „ренесансом“ атомске енергије.

Нови реактор од 1.000 мегавата је четврта јединица у тој нуклеарној централи, а његова изградња почела је пре распада Совјетског Савеза 1991, а настављена је 2007.

„Нуклеарна енергија је у успону. У оквиру нуклеарне сфере долази до ренесансе, поновног рођења“, рекао је Путин у првом појављивању у јавности после суботњих масовних протеста опозиције, која се жали на изборну превару.

Путин је одбио да коментарише протесте у којима су демонстранти тражили поништавање недавних парламентарних избора.

Путин, који је био председник од 200О-2008. и намерава да се поново кандидује за следеће председничке изборе у марту, одобрио је амбициозан план да се у наредних 20 година повећа државна индустрија нуклеарне енергије.

Сергеј Киријенко, шеф државне нуклеарне корпорације Росатом, изјавио је да Русија жели да до 2030. изгради 38 реактора у земљи и 28 у иностранству, углавном у Европи и Азији.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики