Пуштена у саобраћај друга деоница пута ка Баточини

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

5. април 2010.
Крагујевац/ Србија

Motorway DK S.svg

Министарка за НИП Верица Калановић и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић пустили су данас у саобраћај другу деоницу магистралног пута првог реда Крагујевац-Лапово у дужини од 4,6 км.

Тиме су завршени радови на овој важној саобраћајници на територији града Крагујевца у укупној дужини од 10 км а предстоји изградња још 15-ак километара пута на територији Баточине и Лапова. Радови на другој деоници магистралног пута првог реда Крагујевац-Баточина у дужини од 4,6 км почели су 5.септембра 2009.године а у изградњу ове деонице током прошле и ове године министарство за НИП издвојило је 553 милиона динара. Поред саобраћајнице дужине 4,6 км на овој деоници изграђен је надвожњак Јовановац, петља у Цветојевцу, мост преко Лепенице и пропуст преко потока у Ботуњу.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић је, изражавајући своје задовољство због завршетка радова на територији Крагујевца, упутио посебну захвалност минисатрству за НИП и министарки Верици Калановић која је, како је рекао, на прави начин водила и посао довела до краја, као и извођачу радова Предузећу за путеве Крагујевац.

Министарка за НИП Верица Калановић рекла је да је деоница изграђена квалитетно и поручила да ће и надаље пројекте водити на тај начин да знамо када ће радови бити завршени, каквог су квалитета и у шта је сваки динар уложен. Верица Калановић је најавила и да се радови настављају већ сутра отварањем тендера за осветљење петље Капавац тако да ће до Дана града Ђурђевдана петља бити осветљена и безбедна за коришћење. Ова петља личи на оне у европсикм државама и на оне градове који, попут Крагујевца, јесу центри аутмобилске индустрије. Настављамо да радимо деоницу тако што ћемо 19. априла отворити тендерску документацију за израду даље пројектне документације и како бисмо до краја ове године наставили да радимо овај пут и повезали га са Коридором 10, рекла је министрака за НИП. Она је додала и да ће се министрарство за НИП и Влада у целини, у наредном периоду, залагати да овакве саобраћајнице буду нешто што је уобичајено у Србији, што је задовољство највећег броја људи који данас живе у Србији.

Пуштање у саобраћај друге деонице магистралног пута Крагујевац-Баточина пратили су и протести групе грађана који траже изградњу моста преко ове саобраћајнице. Градоначелник Верољуб Стевановић је коментаришући њихово окупљање и захтеве рекао да је то нешто мање од десетак кућа и то јесте незадовољство. Они су захтевали један пешачки прелаз преко ауто - пута. То ћемо ми да урадимо средствима градског буџета у овој или следећој години. То је могуће, пројекат то дозвољава. У овом тренутку не могу да кажем колико ће то да кошта. Незадовољство јесте присутно али је задовољство веће јер ти исти грађани су много добили што се магистрални пут налази поред њихових кућа, рекао је Стевановић. Министрака Верица Калановић је рекла да први показатељ да се овај део интензивно развија јесте незадовољство ових људи. До пре неколико година када смо помињали да ћемо овде имати саобраћајницу у два смера који ће повезати Крагујевац преко Баточине и Лапова са Коридором 10 сви су сумњичаво вртели главом, данас десет кућа тражи мост. Ја не кажем да то није потребно, да незадовољство није оправдано али држава Србија у овом тренутку нема довољно новца да реши тај проблем, рекла је министарка Калановић.

Иначе, према плану министарства за НИП у 2010.години предвиђено је пројектовање још 9,77 км пута ка Баточини, од чега се планира изградња још 5,8 км пута, петље Каповац и јавног осветљења. Комплетан завршетак радова на изградњи магистралног пута првог реда Крагујевац-Лапово предвиђен је за септембар 2011.године.

Извор[уреди]