Пушење, дувана забрањено, али не и марихуане и канабиса!

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. јул 2008.
Амстердам/ Холандија За разлику од других земаља, у Холандији пак и даље можете да у кафићу, уз кафу, чај или сок, наручите и марихуану и хашиш. Нови прописи о пушењу збуњују многе власнике кафића и њихове муштерије.

Обавештења о забрани пушења су свугде, док се Холандија спрема да створи животну средину без дуванског дима на коју, како се тврди, имају право сви запослени. Према новим прописима, пушење је забрањено. Међутим, забрана се не односи на марихуану, односно канабис, који се према постојећим благим законима и даље толерише, ако није и потпуно легалан.

Туристи купују марихуану у кафићу Булдог – једном од првих у земљи, отвореном у старој полицијској станици у срцу града. Већина Европљана пуши марихуану у цигаретама савијеним са дуваном. И ту настаје конфузија. Дугогодишњи пушач Роб каже да никада неће пушити цигарете само од марихуане, које су сада једино дозвољене.

«Не знам, ваљда треба купити марихуану и пушити код куће."

Власници кафића су такође збуњени. Мада кажу да ће покушати да спрече људе да пуше цигарете савијене од марихуане и дувана, често је тешко пратити шта људи завијају. Власници кажу да ће рећи пушачима да изађу напоље, где је пушење дозвољено. За оне који остају у кафићу Булдог, биће других опција – замене за дуван, затим пушачке кабине и – наргиле. Фриц, који већ десет година продаје марихуану у Булдогу, каже да не мисли да ће нови прописи штетити послу. Могло би да буде чак и користи, сматра он, јер је за здравље добро смањити пушење. Многи мањи кафићи се ипак брину за бизнис, јер не могу да приуште прописима предвиђен специјални простор за пушаче, каже Хелга из оближње дуванџинице.

«Рекли су ми да ће ми првом приликом затворити радњу, јер би хтели да затворе све кафиће. Због тога ћу да се држим прописа.» За оне који то не буду радили, казне су отприлике 475 долара за први прекршај и крећу се чак до 3800 долара за даље прекршаје. С обзиром на око 60 хиљада локала које треба надгледати – међу којима је око 700 кафића – инспектори кажу да ће чекати да виде како се ситуација развија, пре изрицања казни. То значи да ће барем за сада, традиционални холандски кафићи и даље остати у оквирима још једне холандске традиције – правног сивила.


Извор[уреди]