Пређи на садржај

Путин потписао спорни закон

Извор: Викиновости


28. децембар 2012.
Русија -  (Beta) - Руски председник Владимир Путин потписао је закон којим се Американцима забрањује да усвајају руску децу, саопштила је у петак прес служба Кремља, преносе светске агенције.

Путин са децом из сиротишта
Слика: Presidential Press and Information Office.

Путин је у четвртак изјавио да не види разлоге због којих не би потписао закон о забрани америчким држављанима да усвајају децу из Русије.

Горњи Дом руског парламента, Савет федерације, једногласно је прихватио 25. децембра спорни закон којим се америчким држављанима забрањује да усвајају децу из Русије, као одговор на „закон Магнитског“, који је усвојио амерички Конгрес.

Тај закон који је претходно усвојила Државна Дума, популарно назван „закон Диме Јаковљева“ изазвао је буру критика на рачун Думе и Путина.

Против њега су се изјаснили како поједини чланови владе, тако и истакнуте политичке и јавне личности, оцењујући да је бесмислен јер ће само нанети штету руској деци из домова, пре свега инвалидима.

Закон је назван по Дими Јаковљеву, дечаку који је 2008. године умро у колима у САД, јер га је отац, Американац, оставио више сати по врућини, а локални суд га је потом ослободио одговорности.

Извор[уреди]