Пређи на садржај

Путин о Сирији, Сноудену, Обами ...

Извор: Викиновости

4. септембар 2013.
Ново Огарјево/ Русија (Бета-АП) - У интервју агенцији Асошиејтед прес председник Русије Владимир Путин говорио је о низу питања , укључујући о могућој интервенцији у Сирији , његовим односима са председником САД Бараком Обамом , правима гејева у Русији и случају одбеглог службеника америчке Националне безбедносне агенције Едварда Сноудена.

Путин је у заједничком интервјуу АП - у и руској државној телевизији Канал 1 одговарао на питање о видео снимцима из Сирије на којима се наводно приказују жртве напада хемијским оружјем, за који је америчка влада оптужила сиријску владу:

„То су страшне слике. Питање је само ко је то урадио и шта је урадио и ко је за то одговоран. Ове слике не одговарају на та питања. Постоји мишљење да су то урадили баш ти побуњеници који су повезани са Ал Каидом и који се увек одликују изузетном бруталношћу“.

Путин је упозорио западне земље да не предузимају једнострану акцију против Сирије, али није искључио могућност да Москва подржи резолуцију УН којом би се одобрила употреба силе ако би Русија била уверена да је за тај напад одговорна сиријска влада.

„Не искључујем то али желео бих да вам скренем пажњу на 1:00 апсолутно кључни аспект. У складу са међународним законом само Савет безбедности УН може да одобри употребу силе против једне суверене земље. Било који повод или метод који би био употребљен да оправда употребу силе против независне суверене државе је недопустив и може се само тумачити као агресија“.

О ракетном систему С - 300

„Имамо уговор и испоруци С - 300 ракета. Испоручили смо неке од саставних делова али цела испорука није завршена. За сада смо је обуставили. Али ако видимо да су предузети кораци којима се крше постојећи међународни прописи размотрићемо како да делујемо у будућости, поготово што се тиче испоруке тако осетљивог оружја одређеним деловима света“.

О односима са Обамом

„Председника Обаму није изабрао амерички народ да би био љубазан према Русији. И вашег понизног слугу није изабрао руски народ да буде љубазан према неком. Ми радимо, расправљламо око неких питања. И ми смо људи. Некад се један од нас разљути. Али желео бих да поновим још једном да глобални заједнички интереси чине добру основу за налажење заједничког решења за наше проблеме“.

О немогућности САД да доведе Сноудена пред суд .

„Представници америчке специјалне службе - и надам се да их ово неће наљутити - могли су да буду професионалнији, као и дипломате. Када су открили да он (Сноуден) лети ка нама и да лети као транзитни путник било је притисака са свих страна - од Американаца, Европљана - уместо да му само дозволе да оде у земљу у којој могу лако да оперишу“.

О геј популацији у Русији .

„Уверавам вас да радим са овим људима, некад им доделим државне награде или одликовања за достигнућа у разним областима. Имамо апсолутно нормалне односе и не видим ништа необично ту. Кажу да је Петар Илич Чајковски био хомесексуалаца. И истини за вољу не волимо га због тога, али био је велики музичар и сви волимо његову музику, па шта?“.

О претњи тероризмом на зимској Олимпијади у Сочију у фебруару

„Терористи су увек неком претња. Ако се уплашимо од њих значи да су победили. Али ово не значи да можемо олако да се понашамо према тој претњи. Морамо да учинимо све да зауставимо те претње и да не пружимо терористима ни једну шансу да покажу бруталност и мржњу према човечанству“.

О активисти против корупције и опозиционом кандидату за градоначелника Москве Алексеју навалне, који је оптужен за проневеру, по, како се сматра, политички мотивисаним оптужбама.

„Овај господин се залаже за врло помодну тему борбе против корупције и понављам да би се борили против корупције морате да будете сами кристално јасни, али овде постоје проблеми и у том смислу нажалост имам сумње да је ово само начин да се придобију гласови а не права жеља да се реши проблем“,рекао је.

О верности руске елите

„Али треба да будемо свесни чињенице да када дође до револуционарних промена, а не евулиционих промена, ствари могу да постану још горе. Интелигенција треба да буде тога свесна и да спречи друштво од било каквих радикалних корака или револуција. Имали смо доста тога, видели смо толико револуција и ратова. Потребне су нам деценије мира и складног развоја“.

Извор[уреди]