Пређи на садржај

Путин: Русија ће помоћи Сирији

Извор: Викиновости

6. септембар 2013.
Санкт Петербург/ Русија (Beta-AFP) - Руски председник Владимир Путин изјавио је у петак у Санкт Петербургу да ће Русија помоћи Сирији у случају војног напада страних сила на ту земљу.

„Хоћемо ли помоћи Сирији? Хоћемо“, казао је Путин новинарима на затварању самита Г20, подсећајући да Русија већ помаже тој земљи снабдевањем оружјем, економском сарадњом и обезбедјивање хуманитарне помоћи, пренела је агенција Итар тас.

Како преноси руска агенција, Путин је рекао да се са председником САД Бараком Обамом, са којим је разговарао на маргинама самита, сложио о „неким опцијама“ за мирно решење сиријске кризе и најавио да ће о тој теми високи представници две земље ускоро разговарати.

Путин је рекао да су на самиту Г20 напад на Сирију подржале САД, Турска, Канада, Француска, Саудијска Арабија и Британија, док су против војних акција у тој земљи биле Русија, Кина, Индија, Индонезија, Бразил, Јужна Африка и Италија.

Он је додао да је папа Фрања такође против напада на режим у Дамаску, као и становништво западних земаља чије владе тај напад заговарају.

Одговарајући на питање која друга земља би у теорији могла да буде суочена са нападом попут овог с којим је суочена Сирија, Путин је рекао: „Не желим да мислим да ће било која земља бити мета стране агресије“.

Извор[уреди]