Проходни путеви на северу Косова

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

8. март 2012.
Зупче/ Северно Косово (Бета) - Путеви на северу Косова опет су проходни, након што су Срби у четвртак уклонили барикаде на путу Зубин Поток-Звечан, а војници Кфора се повукли и ослободили пут у Јагњеници и Жеровници.

Локални Срби који су око 10 сати блокирали пут Зубин Поток-Звечан у месту Банов До и нису дозволили колони од шест Еулексових возила да прођу ка административном прелазу Јариње, око 12.30 уклонили су балване и возила којима су препречили пут.

Представници Срба договорили су се са командантом пешадијских и логистичких јединица Кфора на северу Косова, потпуковником Џозефом Линчом да се сва возила Еулекса и Кфора врате у јужну Митровицу и да се сви путеви ослободе, па су се и војници Кфора који су блокирали пут у Јагњеници и Жеровници повукли и ослободили пролаз.

Током двочасовних преговора, локални Срби су Џозефу Линчу нудили да у пратњи Кфора прођу три возила Еулекса а да се три врате у јужни део Косовске Митровице.

Официр Кфора на то није пристао позивајући се на договор од 11. јануара када се, како је рекао, договорио са руководством општине Звечан да возила Еулекса могу да се крећу у пратњи Кфора све док се у њима не превозе косовски цариници и погранични полицајци и да број возила није ограничен.

Грађани нису прихватили такво објашњење, уз напомену да се та мисија не понаша статусно неутрално, да помаже Албанцима да инсталирају институције на северу Косова, деле летке којима најављује постављање царине и да због тога нису добродошли на север Косова.

Возила Кфора и Еулекса вратила су се назад, а договорено је да се сутра у 9 сати у Скупштини општине Звечан одржи састанак представника Кфора и руководства општине како би се нашло трајно решење за слободу кретања међународних мисија на северу Косова.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg