Пређи на садржај

Против новог прегледа Брејвика

Извор: Викиновости


4. јануар 2012.
Осло-  (Beta-AFP) - Тужиластво и одбрана починиоца прошлогодишњег масакра у Норвешкој Андерса Беринга Брејвика не желе да се над њим обави још једно психијатријско вештачење пошто је већ једном утврђено да је био психички неуравнотежен.

У писму које је у среду објавио суд у Ослу, Брејвикови адвокати наводе да се њихов клијент и они сами противе новој медицинској процени менталног здравља човека који је убио 77 људи прошлог лета, истичући да већ постоји једна таква детаљна процена.

У одвојеном писму два тужиоца задужена за тај случај су такође оценили да „није потребна“ нова психијатријска експертиза.

Два психијатријска експерта које је одредио суд, у Ослу су 29. новембра прошле године утврдили да Беринг Брејвик пати од „параноидне шизофреније“ и да се не може сматрати кривично одговорним за своје поступке.

То значи да ће починилац најкрвавијих напада извршених у Норвешкој од Другог светског рата, вероватно бити упућен у психијатријску установу и неће бити осуђен на затворску казну.

Адвокати жртава затражили су одмах нову психијатријску експертизу.

Суд у Ослу је дао свим странама рок до четвртка да доставе свој став према потреби новог психијатријског вештачења. Суд ће затим о томе одлучивати око средине јануара.

Извор[уреди]