Протест радника у центру Београда

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

1. мај 2013.
Београд/ Србија (Beta) - Представници синдикалних организација и неколико стотина радника протестовало је у среду, поводом 1. маја, Међународног празника рада, у центру Београда захтевајући боља права и положај за запослене, као и одговорност министара за лоше стање у земљи.

„Дали смо доста времена влади, како видимо само председник (Ивица Дачић) и први потпредседник владе (Александар Вучић) раде, сви други министри не воде нигде, опада број запослених, и неко за то мора да сноси одговорност“, рекао је новинарима на протестном скупу на Тргу Николе Пашића председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.

Он је навео да синдикалне организације немају адекватног саговорника у држави и да ће „врло брзо“ своје захтеве предати Влади Србије.

„Немамо саговорника у држави која би требало да штити законе, али ни у инспекцији рада и правосуђу, и то је велики проблем“, навео је Орбовић.

Он је истакао да су најугроженија права запослених у малим, приватним фирмама, у којима је „веома тешко основати синдикате“.

Према његовим речима, циљ овог протеста је да се прекине апатија градјана и подигне морал радника. „Неће се променити ситуација док радници не изадју на улицу и не почну да се боре за своја радна места и своје плате“, казао је Орбовић.

Радници су носећи транспаренте „И ти си синдикат“, „Данас гладни, сутра жедни“ и заставе синдикалних организација са Трга Николе Пашића кренули у протестну шетњу.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg