Протестна шетња против врха СПЦ

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. новембар 2008.
Београд/ Србија

(Бета) - Око 200 грађана предвођених организацијом „Образ“ ишло је у среду у, како је саопштено, „молитвену шетњу“ од Трга Републике до Патријаршије како би се успротивили „ширењу јереси“ и подржали одлуку Сабора СПЦ да патријарх Павле остане доживотно на челу цркве.

У шетњу су ишли и монаси и монахиње Београдско-карловачке, Жичке и Сремске епархије. Некадашњи свештеник Жарко Гавриловић казао је новинарима да су том шетњом желели да скрену пажњу епископима да иду „стазом светосавља, а не ватиканизма и да не уводе јеретике у цркву“.

Представник „Образа“ Младен Обрадовић рекао је новинарима да та организација није желела да врши било какав притисак на цркву, већ је хтела да поручи да црква мора да идем путем светосавља.

Окупљени грађани су носили иконе са ликовима Светог Саве и Богородице тројеручице, као и крст, рипиде и обележја „Образа“. Док су певали црквене песме испред зграде Патријаршије и Саборне цркве, у којој су запалили и свеће, на терасу Патријаршије изашло је неколико црквених великодостојника. Присталице Образа поручили су кратко: „Ми смо Христови, а не папини“, али контаката са представницима СПЦ није било.

Извор[уреди]