Пређи на садржај

Протестна нота амбасадору Албаније

Извор: Викиновости
Х. Тачи, М. Спинделегер и И. Дачић
Слика: Bundesministerium für Europa, Integration und Äusseres.

9. април 2015.
Београд-  (Beta) - Министарство спољних послова (МСП) Србије уручио је протестну ноту амбасадору Албаније у Београду у којој је истакнуто да су ставови албанског премијера Едија Раме неприхватљиви за Србију, саопштено је у четвртак из тог министарства.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да изјава Раме да ће се „Албанија и Косово ујединити на класичан начин уколико ЕУ не буде отворила путеве за европску интеграцију Косова“ представља „још једну у низу провокативних изјава највиших политичких представника Албаније које наносе штету билатералним односима Србије и Албаније и угрожавају укупне односе и стабилност у региону“.

„Ради се о опасном позиву на прекрајање медјународних, признатих граница измедју држава у региону. Изјава премијера Албаније је у супротности са више пута изреченим опредељењем Србије и Албаније за развој добросуседства, сарадње, узајамног разумевања и заједничке будућности у ЕУ“, рекао је Дачић, како се наводи у саопштењу.

Он је истакао да „Србија очекује да њени партнери у међународној заједници подрже осуду изјава албанског председника владе које наносе штету миру и стабилности у региону“.

У саопштењу се додаје и да је МСП упутио одговарајуће инструкције свим мисијама Србије при међународним организацијама, њеним амбасадама у земљама чланицама ЕУ, Савета безбедности УН, као и у суседним земљама.

„Упућено је писмо председавајућем Савету безбедности УН са захтевом да наше писмо буде циркулисан као документ Савета безбедности УН“, истиче се у саопштењу

Извор

[уреди]