Протести широм Словеније

Извор: Викиновости23. јануар 2013.
Словенија -  (Beta) - Око десет хиљада грађана окупило се на у среду на демонстрацијама у Љубљани, захтевајући солидарно друштво, правну и социјалну државу и праведније распоређивање богатства, као и да власт чује њихове захтеве.

Председник Конфедерације синдиката јавног сектора Бранимир Штрукељ је демонстрантима рекао да новца за јавни сектор нема, јер је влада снизила порезе на добитак предузећа и неспособна је да ствара нова радна места, као и због тога што политичка елита већ годинама краде јавни новац.

„Политичкој елити је свеједно за нас, нашу децу и за заједничко добро“, рекао је Штрукељ и додао да очекује да ће се грађани заједно одупрети неолиберализму и уништавајућем систему, који покушава да им одузме све што су стекли.

Председник синдиката је позвао и на смену владе и нагласио да „ако наредна влада буде спремна да гради друштво на јачању социјалне државе, праведно и социјално друштво, онда ни договори са јавним службеницима о преузимању додатних оптерећења неће бити тешки“.

Јавни протести са истим захтевима су данас организовани и у Марибору, Птују, Копру, Равнама на Корошкем, Новој Горици, Постојини, Новом Месту и другим словеначким градовима.

У Словенији је у среду почео штрајк стотину хиљада запослених у јавном сектору, пошто су јуче пропали преговори синдиката с Владом.

Извор[уреди]