Прослава Дана Дунава у 28 градова широм Србије

Извор: Викиновости24. јун 2012.
Србија -  (Beta) - Дан Дунава, 29. јун, биће прослављен у 28 градова широм Србије, а централна манифестација је 30. јуна на Ади Хуји, чиме ће бити обележен и почетак њене ревитализације.

„Провалија“ на Дунаву
Слика: Laslovarga.

Централна прослава обележавања „Дана Дунава“, реке у чијем сливу живи више од 80 милиона људи, биће организована 30. јуна у Супернатурал парку, на Ади Хуји у Београду.

Облежавање овогодишњег „Дана Дунава“ биће нешто другачије него ранијих година, јер ће посетиоцима бити представљени разноврсни едукативни садржаји о очувању воде, заштити те европске реке и водених екосистема, као и музички програми.

Лабуд „Сима“ на Дунаву код Дубовца
Слика: Laslovarga.

„Дан Дунава“ се ове године у Србији обележава како би што више младих научило како да сачува ту реку.

У оквиру обележавања „Дана Дунава“ на Великом ратном острву у Београду биће организован студентски еколошки камп „Сачувајмо Дунав“ на коме ће учествовати око 50 студената.

Дунав је дуг око 2.850 километара и најдужа је река у Европској унији, али друга у Европи, одмах после Волге. Протиче кроз неколико европских главних градова, пре него што се улије у Црно море кроз делту Дунава у Румунији и Украјини.

Река Дунав кроз Србију тече у дужини од 588 километара, од Бездана до Тимока, а хидрографску мрежу његовог слива чини 120 притока, од којих се неке од највећих уливају на територији Србије - Сава, Тиса и Дрина.

Чапља на Дунаву код Дубовца
Слика: Laslovarga.

Izvor[уреди]