Пређи на садржај

Пророк Мухамед на насловној страни Шарли Ебдоа

Извор: Викиновости


Лого недељника Шарли Ебдо
Слика: Charlie Hebdo.

13. јануар 2015.
Париз/ Француска (Beta-AFP) - На насловној страни недељника Шарли Ебдо, првог броја који ће изаћи после терористичког напада у коме је десеткована редакција, биће пророк Мухамед са сузом у оку како носи натпис „Ја сам Шарли“, наводи АФП према цртежу у који је имао увид.

Недељник, који је био под претњом муслиманских екстремиста управо због тога што је често објавливао карикатура Мухамеда, приказаће пророка како плаче, обученог у бело и како носи натпис са слоганом који је преузео цео свет у масовним демонстрацијама због напада.

Изнад цртежа биће наслов „Све је опроштено“. Карикатуру, која је достављена агенцији Франс прес, потписао је Луц (Луз).

Овај број који су саставили „преживели“ - Луц је је један од преживелих после напада прошле недеље - биће штампан у три милиона примерака, у односу на 60.000 колико их је раније обично излазило и биће продаван у 25 земаља.

Дистрибутер је већ преплављен захтевима у Француској и иностранству због чега је одлучено да се направи ванредни тираж од три милиона примерака, уместо милион колико их је првобитно било предвиђено.

Адвокат и портпарол листа Ричард Малка подсетио је да су се цртежи Мухамеда и других великодостојника свих религија често појављивали у листу већ годинама.

Он је рекао да је у сваком броју Шарли Ебдоа последње 22 године било карикатура папе, Исуса, свештеника, рабина, имама и Мухамеда и да би било „зачуђујуће“ да у броју који ће изаћи у среду не буде цртеж Мухамеда.

Извор[уреди]