Пређи на садржај

Пронађени пећински цртежи стари 40.000 година

Извор: Викиновости
Отисци руку у пећини Петакере код Мароса,Сулавеси, Индонезија
Слика: Cahyo Ramadhani.

11. октобар 2014.
Сулавеси/ Индонезија (Beta) - Светски научници открили су на индонежанском острву Сулавеси пећинске цртеже насликане пре готово 40.000 година, што представља преокрет општепризнатом уверењу да је пећинска уметност започета у западној Европи, преноси у петак научни часопис Нејчер (Nature).

Проучавајући кречњак у пећини Марос на Сулавеси, аустралијски и индонежански научници открили су 2 цртежа насликана пре најмање 39.900 година.

„Одувек смо претпостављали да је Европа колевка прве људске креативности, посебно пећинске уметности, која је стара око 40.000 година. Наша открића у Индонезији сведоче да су људи на другом крају света такодје цртали по зидовима пећина“, изјавио је аутор студије, аустралијски научник Максим Оберт.

Према његовим речима, индонежански цртежи су једнако лепи као и они у пећинама Француске и Шпаније насликани у исто време, током Леденог доба.

Прво уметничко дело познато у свету је цртеж црвеног диска у пећини Кастиљо на северу Шпаније, насликан пре 40.800 година.

Први импресионистички цртеж, цртеж носорога, пронађен је у Европи у пећини Шове у Француској и стар је између 35.300 и 38.800 година.

Пећина Марос у Индонезији позната је научницима од 1950. године. Међутим, до скора се сматрало да су цртежи стари око 10.000 година због брзе ерозије на том тропском подручју, због чега су стручњаци сматрали да не могу да буду старији.

Ти Азијски цртежи су мање очувани од европских и брже пропадају.

Извор[уреди]