Прокупље: Пронађен прстен стар 7.000 година

Извор: Викиновости

9. август 2013.
Прокупље/ Србија (Beta-AFP) - На неолитском налазишту Плочник код Прокупља археолози су пронашли метални прстен, стар 7.000 година за који процењују да је из периода самог почетка металургије у свету.

„Прва појава коришћења метала у свету регистрована је на подручју Србије, на локалитетима Плочник и Беловоде. Када је почела производња метала и на који начин је произведен први метал питања су о којима се расправља у протеклих 200 година. Ми очекујемо да одговор надјемо на основу налаза на Плочнику“, рекао је агенцији Бета енглески археолог Бен Робертс, који ради на локалитету у Плочнику.

Прстен је пронађен у петак у једној од неколико кућа из периода неолита, коју су археолози открили прошле године, а сада су настављена археолошка истражвања у њеној унутрашњости.

У археолоским истраживањима на Плочнику, која су почела пре неколико дана, учествују стручњаци из области археологије, археометалургије и изотопских анализа из Енглеске и Италије, предвођени археологом из Прокупља Јулком Кузмановић-Цвековић и археологом из Београда Душаном Шљиварем.

Археолог Јулка Кузмановић-Цветковић рекла је да се ускоро планира експеримантална проба производње метала, на начин како се то радило у неолиту, пре 7.000 година, као и детаљна анализа металног прстена, који је откривен.

Извор[уреди]