Програм пограничних власти повећао безбедност на граници

Извор: Викиновости


9. јул 2008.
Вашингтон/ САД Број илегалних имиграната који су ухапшени на америчко-мексичкој граници је протекле године скочио за 73 процената, кажу представници америчког Секретаријата за унутрашњу безбедност и приписују ту бројку акцији под називом Операција модернизација.

У тој акцији која је покренута пре 2 година, локалне власти хапсе, изводе пред суд и осуђују грађане који илегално прелазе границу. Програм је започет на предлог пограничне контроле у савезној држави Тексас, у округу Дел Рио, али се шири и на друге области дуж 3 хиљаде километара дуге границе.

Овај пуст део границе је једном било омиљено место за кријумчаре дроге и људи. Погранична контрола је до децембра 2005. на том месту хватала Мексиканце и одмах их депортовала назад. Држављани других земаља, или како их граничари називају «они који нису Мексиканци», би били пуштени на слободу пошто би им се одредио датум суђења, али би се веома мали број њих и појавио на рочишту. У операцији модернизација, међутим, сваки странац који је ухваћен у близини граничног прелаза без одговарајућих докумената се затвара на, у просеку, месец дана пре него што се депортује назад у своју земљу. Граничар Марк Колија каже да је више хапшења довело до знатног пада броја покушаја илегалног преласка границе.

«Број илегалних прелазака Мексиканаца је за 32 одсто мањи од када смо почели операцију модернизација, а «оних који нису Мексиканци» за 63 процента, објашњава Колија.

Колија каже да се и Американци који живе близу Дел Рио границе осећају сигурније од када је смањен број имиграната и кријумчара дроге.

«Локални фармери кажу да им ограде више нису уништене и да нема толико саобраћаја као раније. Све у свему, људи су веома задовољни са резултатима које је операција модернизација постигла у овој заједници», сматра Колија.

Али илегални имигранти и кријумчари дроге и даље нису потпуно побеђени јер имају - воду. Узводно од Дел Рија се налази насип који блокира пролазак Рио Гранде и још две реке, и тако формира језеро Амистад које се простире на 263 квадратних километара. Погранична контрола у том делу има омању морнарицу, која се састоји од 6 патролних бродова и мноштва мањих чамаца. Марк Њуњез надгледа активности у тој области.

«Пратимо водени саобраћај и уколико приметимо да неко покушава да уђе на нашу територију, зауставимо их и претресемо», прича Њуњез. Бова означава границу између америчких и мексичких вода, а кријумчари често користе ову област као почетну тачку одакле почиње трка по реци, међутим према речима Њуњеза, патролни бродови све више угрожавају покушаје преношења дроге. Кријумчаре, ипак, није увек лако ухватити.

«Неки од тих глисера су веома брзи, чак бржи од наших патролних», закључује он. Погранична контрола је затражила повећање буџета, како би обезбедили брже глисере и тиме се ефикасније борили против кријумчара, који захваљујући свом нелегалном бизнису, немају финансијских потешкоћа.


Извор[уреди]