Пређи на садржај

Проглашени победници „Вики воли Земљу"

Извор: Викиновости
Голија борба светлости
Слика: Palolem.

31. јул 2015.
Београд/ Србија - Свечано проглашење победника фото-конкурса „Вики воли Земљу” одржано је у среду у пуној конференцијској сали Туристичке организације Србије.

Фотографије „парка природе Голија“, аутора под корисничким именом Palolem, специјалног резервата природе „Увац“ Владимира Мијаиловића, као и „Водопада Тупавица на Старој планини“, корисника Википедије Mixapirrgosi, изабране су за најбоље на фото-конкурсу „Вики воли Земљу”.

Специјалне похвале жирија освојиле су и фотографије бубамаре, ауторке OLJA, специјалног резервата природе „Царска бара“ коју је направио OLUJIC, као и „вилиног коњица“ у крупном плану Википедијанке Marrrrra.

Додели награда и отварању изложбе претходила је конференција за новинаре на којој је Филип Маљковић, председник Викимедије Србије, подсетио да је ово такмичење проистекло из фото-конкурса „Вики воли споменике” и истакао да је ове године међународно такмичење „Вики воли Земљу” обогатило Викимедијину мултимедијалну оставу за више од 100 хиљада фотографија под слободном лиценцом.

Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе рекао је да се та институција не бави само заштитом и очувањем, већ и промовисањем природе Србије, нагласивши да је Србија једна од најбољих европских земаља по питању биодиверзитета, те да сарадња са Викимедијом Србије на овом конкурсу има шири јавни значај.

Весна Раца Радисављевић, помоћник директора Туристичке организације Србије, изразила је задовољство што је ТОС домаћин изложбе, као и очекивања да ће се сарадња са Викимедијом Србије наставити и кроз друге заједничке пројекте. Отварање изложбе испратиле су бројне новинарске екипе и други гости, међу којима и учесници и победница прошлогодишњег конкурса.

Изложба ће бити отворена до 5. августа у Туристичкој организацији Србије, након чега ће бити приказана и у неколико градова Србије.

Голија борба светлости слика: Palolem.Голија борба светлости
Слика: Palolem.

Специјални резерват природе Увац слика: Vladimir Mijailović.Специјални резерват природе Увац
Слика: Vladimir Mijailović.

Водопад Тупавица слика: Mixapirgossi.Водопад Тупавица
Слика: Mixapirgossi.
Бубамара слика: OLJA.Бубамара
Слика: OLJA.
Царска бара слика: OЛУЈИЋ.Царска бара
Слика: ОЛУЈИЋ.
Вилин коњиц слика: Marrrrrra.Вилин коњиц
Слика: Marrrrrra.