Пређи на садржај

Провала облака на југозападу Француске

Извор: Викиновости


18. јул 2006.
Бержерак/ Француска Данас, 28. јула 2006. године, на југозападу Француске пало је преко 80 mm воде у року неколико сати, што је са ноћашњим падавинама прешло 100 mm. Велике бујице су поплавиле велике површине винограда и воћњака, а у неколико кућа је продрла вода. Пре неколико дана је била још једна провала облака која је више нанела штете дрвећу, док је данашња донела и поплаве.

После вишемесечних тропских врућина, хладан талас праћен снажном грмљавином и јаким ветром ломио је пред собом огољене шуме које су већ оштећене после великог невремена у овом региону крајем 1999-те године. Иако је овај талас био краткотрајан, нанео је доста штете. Водени токови још нису свели падавине када је од вечери 27. јула 2006-те године поново уследило ново невреме које се споро премештало на запад. Највећи удар се десио у само неколико сати где је пало преко 80 mm кише, што са ноћашњим и јутарњим слабим падавинама прелазии 100 mm. Овако велики прилив воде се излио из корита мањих река и прети већим поплавама у низводним крајевима. Локални произвођачи упоређују ову непогоду са оном од пре 10 година када је пред саму бербу пало преко 120 mm падавина и обрало већи део плодова. И овог пута ће тражити да се држава огласи, јер се непогода у региону поистовећује са природном катастрофом.

Саме власти се још нису огласиле јер су на одмору и зато што их је овај хладан талас изненедио, нарочито зато што је уследио после веома топлих дана.

Са лица места за Вики вести, уредник Горан Анђелковић.

Извор[уреди]