Притисци на Србију због избора на Косову

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. април 2012.
Београд/ Србија (Beta) - Заменик премијера Србије Ивица Дачић рекао је у четвртак да међународна заједница врши притисак на Србију због организовања избора на Косову.

„Ми можемо то да радимо у сарадњи са међународним организацијама, али та теза да неко у наше име треба да организује изборе и да се са тим сагласи Приштина, за нас је апсолутно неприхватљива“, казао је Дачић новинарима у Београду.

Према његовим речима, све приче о изборима на Косову јесу део покушаја да Србија у разним аранжманима призна да Косово није саставни део њене територије и да не може тамо сама да организује изборе, него да то може да организује неко други у њено име.

„Из међународне заједнице се врше притисци на Србију, на председницу парламента која замењује председника Србије, Славицу Ђукић-Дејановић да се она састаје са представницима тих међународних организација“, казао је Дачић.

Он је навео да Србија не жели уопште да даје легитимитет таквим захтевима и истакао да о томе како ће се организовати избори, нема шта да се разговара са председницом Скупштине која замењује председника Србије.

„За то је надлежна Републичка изборна комисија, Министарство за Косово и Метохију, Влада Србије која утврђује и спроводи унутрашњу политику. Ми не желимо да ти избори буду предмет свађе, нарочито не желимо да буду предмет физичког напада на Србе“. рекао је Дачић.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg