Примарна улога УН у решавању питања Косова

Извор: Викиновости


12. септембар 2012.
Сочи/ Русија (Beta) - Председници Србије и Русије, Томислав Николић и Владимир Путин, сложили су се у уторак у Сочију да у решавању питања Косова примарну улогу треба да имају Уједињене нације (УН).

„Србија не може да реши статус Косова силом. Ништа нецемо радити силом, већ ћемо радити у оквиру Уједињених нација“, рекао је Николић на заједничкој конференцији за новинаре са председником Русије после њихових разговора.

Путин је нагласио да „решење проблема треба тражити у преговорима, на основу, пре свега, Резолуције 1244 Савета безбедности УН“, и указао да се Русија у односу на Косово и даље придржава своје принципијалне позиције (његовог непризнавања).

Николић је подсетио да се Србија ових дана суочила са укидањем контролисане независности Косова, и да је ушла у преговоре са привременим институцијама у Приштини.

„Ми смо започели преговоре са привременом администрацијом Косова у Приштини, желећи да наши грађани тамо живе боље и мирније, али не можемо да учествујемо у преговорима који јачају независност Косова“, истакао је Николић.

Извор[уреди]