Пре 12 година је оборен „невидљиви”

Извор: Викиновости


Остаци F-117 и кацига пилота
Пуковник Золтан Дани

27. март 2011.
Београд/ СР Југославија Мит о необоривом америчком „невидљивом“ ловцу бомбардеру Ф-117А срушена је пре 12 година, на данашњи дан, када су јединице југословенске војске обориле тај авион док је био у акцији НАТО бомбардовања Југославије 1999. године.

Пре бомбардовања Југославије, F-117 је коришћен у Америчкој инвазији Панаме (Операција Праведни циљ) 1989. и у Заливском рату 1991 године. Током Заливског рата, 40 авиона F-117 је извело више од 1270 летова и избацили су 30% од укупног броја прецизних навођених пројектила који су коришћени у рату. Т је и стекао ореол „невидљивог“. Ипак оборен је 27. марта, четвртог дана НАТО бомбардовања, а оборио га је 3. дивизион 250. ракетне ПВО бригаде Војске Југославије, којим је командовао пуковник Золтан Дани поготком из модификованог руског ракетног система С-125 Нева. Онеспособљен за даљи лет, авион се срушио у атару сремског села Буђановци код Руме.

Након пада авиона и катапултирања пилота пуковника Дејла Зелка (енгл. Dale Zelko) америчка спасилачка мисија кренула је у акцију. Спасилачка екипа налазила се у једном хелихоптеру MH-60 и два MH-53, а у пратњи се налазило 6 авиона Т-10 и извукли су пилота са југословенске територије.

Америчке власти су у неколико наврата захтевале од југословенских органа да се у Сједињене државе врате сви делови и остаци ловца бомбардера F-117А.

Највећи део остатака обореног авиона налази се у Музеју ваздухопловства надомак Београдског аеродрома Никола Тесла. По речима запослених у овој установи у њиховом власништву је 75 одсто остатака летелице. Такође, један део крила налази се у оквиру сталне поставке меморијалне собе, посвећене херојима 250. ракетне бригаде, у команди те јединице, у Београду на Бањици. Непознато је, међутим, колики је број делова, али и најмодерније електронске опреме завршио ван граница Србије.

Извор[уреди]