Прецизна радиохирургија на туморима уз помоћ машине „Новалист ТХ“

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу21. јун 2008.
САД -  Лекари који су спровели биопсију код америчког сенатора Едварда Кенедија саопштили су 20. маја да су установили малигни тумор на мозгу. Демократа и један од најстаријих заговорника америчке либералне политике преживео је неуролошки напад у својој кући у Масачусетсу. Преносимо детаље о овој врсти тумора на мозгу.

Лекари сенатора Едварда Кенедија пронашли су тумор у ткиву које подржава нервну структуру мозга и кичмене мождине. Назив за ту врсту је малигни глиом. И један од најчешћих симптома је неуролошки напад. Сенатор је брзо одведен у болницу након што је имао један такав напад. Национални институт за рак навео је да су малигни глиоми најчешћа врста рака на мозгу код одраслих. Нико не зна шта узрокује рак на мозгу али постоји неколико фактора ризика. Мушкарци су много склонији да га добију од жена. Глиом се такође појављује много чешће код белаца него код припадника других раса. Године су додатни фактор. Више је шанси да се установи код људи са 70 година или старијих. Дијагноза тумора на мозгу може да се установи на неколико начина, укључујући ЦТ скенирање, МРИ или биопсију. Тумори на мозгу нису лаки за третирање, али нове технологије нуде помоћ. У Медицинском центру универзитета Дјук у Северној Каролини, лекари изводе прецизну радиохирургију на туморима уз помоћ машине која се назива НОВАЛИС ТX. Доктор Џон Киркпатрик каже да је та технологија скоро као магија.

Викицитати „Можемо да унесемо веће дозе у туморе, што значи да боље можемо да контролишемо тумор и истовремено избегнемо здраве делове организма.“
({{{2}}})

Лекари сенатора Кенедија још увек разматрају који је најбољи третман за њега. Међутим, амерички Национални институт за рак наводи да су шансе за пацијенте који имају малигни глиом веома слабе. Ипак, препоручују се хируршке операције за све туморе који могу да се оперишу и затим радијација или хемотерапија.


Извор[уреди]