Престанак рада америчке владе

Извор: Викиновости
Новак Ђ.
Слика: SSG Christopher Klutts.

1. октобар 2013.
Вашингтон/ САД (VOA) - Око 800.000 службеника федералних институција послато на принудни неплаћени одмор пошто Конгрес није изгласао закон о буџету

Први пут у 17 година, америчка влада је данас делимично престала са радом, пошто две гране Конгреса нису успеле да се договоре о предлогу закона о буџету. Републиканци у Представничком дому усвајање тог закона везују уз одредбе којим би се одложило спровођење председниковог закона о здравственој заштити, познатог под именом „Обамакер“. Председник Обама оптужио је републиканце да „воде идеолошки крсташки рат“.

Око 800,000 федералних радника сада је на принудном одмору неплаћеном, док други владини радници раде без гаранција да ће бити плаћени. Затварање неће утицати на програме Гласа Америке. Међутим, затворени су национални паркови, агенције за безбедност саобраћаја, а на принудном одмору је и већина цивилних радника Пентагона, док су амерички војници и даље на дужности.

Блокада у Конгресу која је у поноћ довела до затварања америчке владе - настављена је и данас. Од јуче до сада, сенатске демократе су четири пута одбациле закон о буџету који им је проследио Представнички дом, зато што се њиме одлаже спровођење Обаминог закона о здравственој заштити. Републиканци тврде да желе да заштите амерички народ од последица Обамакера.

„Позиција Представничког дома је јасна. Верујемо да треба да финансирамо владу, а верујемо и да треба да постоји основна праведност за све Американце под Обамакером“, изјавио је председавајући Представничког дома, Џон Бејнер.

Сенат је данас одбацио предлог Представничког дома којим би се финансирао рад владе на додатних шест недеља, јер се њима предвиђа да преговарачи оба дома Конгреса раде на измирењу две верзије закона, што би обухватило измене спровођења Обамакера. Вођа демократске већине у Сенату, Хари Рид, рекао је да ће пристати на такве преговоре само ако Представнички дом прво продужи краткорочно финансирање рада владе - без измена Обамакера.

„Влада је затворена због ирационалног понашања на другој страни Капитола“.

Председник Обама оптужио је део републиканаца у Представничком дому да су претворили националну економију у таоца своје идеологије.

„Једна фракција унутар једне странке у једном дому Конгреса, у једној грани владе затворила је велике делове владе, зато што им се не допада један закон. Републиканско затварање владе није морало да се догоди, али желим да сваки Американац разуме зашто се то догодило. Републиканци у Представничком дому одбили су да финансирају владу ако ми не укинемо средства за финансирање закона о здравственој заштити. Они су затворили владу због идеолошког крсташког рата да се милионима Америакнаца ускрати приступачно осигурање. Другим речима, они уцењују само да би радили свој посао.“

Обама је поручио члановима Конгреса да усвоје буџет, прекину блокаду владе и спрече крах привреде.

Међутим, затварање владе неће утицати на главни разлог блокаде - Обамакер. САД су данас почеле да нуде здравствено осигурање милионима људи који до сада нису били покривени осигурањем .

Председник је подсетио да је закон о здравственој заштити усвојен у оба дома Конгреса, да је био предмет изборне битке у којој је он освојио други мандат, и поручио да ће тај закон остати на снази. Он је оценио да је данас историјски дан, који су годинама чекали милиони Американаца.

Иначе, владин вебсајт са информацијама о томе како грађани без осигурања могу да купе различите полисе у једном тренутку је био преоптерећен због велике посећености, али је проблем касније решен.

Демократе кажу да нови закон о здравственој заштити пружа породицама са ниским примањима и онима без осигурања прилику да, уз владине субвенције, купе јефтино осигурање којим би се спречила њихова финансијска пропаст у случају озбиљне болести. Републиканци тврде да је програм конфузан и да није спреман за реализацију, као и да ће нанети штету економији увођењем нових пореза и приморавањем малих предузећа да обезбеде здравствено осигурање својим радницима.

Извор[уреди]