Преминуо патријарх Павле. Тродневна жалост у Србији

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагуPatrijarh Pavle.jpg

16. новембар 2009.

Београд / Србија Патријарх Српске православне цркве Павле преминуо је у јучерашњим јутарњим часовима, непосредно после причести. Тело његове светости, изложено је у Саборној цркви до четвртка када је заказана сахрана у манастиру Раковица. Од понедељка тродневна жалост у Србији.

Вест да је поглавар Српске православне цркве (СПЦ) уснуо потврдио је и митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Патријарх је преминуо у 10:45 часова у 96. години живота на одељењу Војно-медицинске академије у Београду где се лечио од 13. новембра 2007. Српска православна црква саопштила је да уснуће настало после примања Свете Тајне Причешћа.

Тело патријарха изложено је у Саборној цркви, где ће највероватније остати до четвртка када се очекује да ће посмртни остаци Павла бити положени у манастиру Раковица.

Широм Србије у храмовима окупља се велики број верника где паљењем свеће одају почаст преминулом патријарху.

Више од 20 сати непрекидно звоне звона у свим манастирима и црквама на Косову и Метохији док се на сваки сат чују звона цркава из Војводине и Централне Србије. Звона звоне и у Македонији, Румунији, Мађарској, Хрватској и Републици Српској где је данас од 10:00 до 18:00 часова, на сваких 15 минута до пун сат звонити свако звоно српске православне светиње.

Бројни државни функционери упутили су телеграм саучешћа мађу којима је и председник Србије Борис Тадић, председник Владе Мирко Цветковић и министри Ивица Дачић и Вук Јеремић. Саучешће су упутили и хрватски председник Стјепан Месић, црногорски председник Филип Вујановић, председник Владе Републике Српске Милорад Додик као и званичници српских православних цркава из иностранства.

У Србији је тродневна жалост поводом уснућа Павла. Све државне заставе биће спуштене на пола копља а телевизијске и радио куће прилагодиће свој програм. Новинско-издавачке организације дужне су да дневне новине штампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости и проглашењу његовог обележавања.

Bookmark-new.svg