Преминуо Тимоти Џон Бајфорд

Извор: Викиновости


5. мај 2014.
Србија -  (Beta) - Британски режисер, сценариста и глумац Тимоти Џон Бајфорд, који је већи део свог радног века провео у Србији, преминуо је у понедељак у 73. години, пренела је Радио-телевизија Србије.

На Бајфордовим емисијама стасавале су читаве генерације, а млади су од само једног емитовања „Невена” могли да добију лекцију из домаћег васпитања, поезије, земљописа, познавања природе и друштва… Да се науче духовитости. „У Енглеској никада не бих могао да направим серију ’Невен’. Једном у Новом Саду случајно сам видео часопис ’Невен’, а случајно се догађају најлепше ствари, и по повратку кући рекао сам Мили: ’Од овога бих могао да направим емисију’”, рекао је у једном интервјуу Бајфорд. Што је на срећу многих тадашњих младих генерација и урадио.

За себе је говорио да је „Енглез на сталном раду у Југославији”, а приближио је стваралаштво Јована Јовановића Змаја као да је и он у Југославији и рођен. Сарађивао је на остварењу емисије „Двоглед” са Драганом Бабићем, а као велики поштовалац природе и птица стварао је еколошке пројекте. Био је аутор и серије о енглеским дечјим класицима.

Добитник је Повеље Змајевих дечјих игара 2011. године.

Почетком 2013. године добио је националну пензију Србије.

Извор[уреди]