Пређи на садржај

Преминуо Мајкл Џексон

Извор: ВикиновостиБиографија Мајкла Џексона на Википедији

Мајкл Џозеф Џексон је био амерички музичар, забављач, и бизнисмен. Седмо је дете породице Џексон. Дебитовао је на професионалној музичкој сцени са једанаест година као члан групе Џексон 5. Соло каријеру је започео 1971. док је још увек био члан групе. У каснијим годинама, у јавности се често називао „Краљем попа“. Пет његових соло студијских албума су једни од најпродаванијих музичких материјала на свету: „Off the Wall“ (1979.), „Thriller“ (1982.), „Bad“ (1987.), „Dangerous“ (1991.) и „HIStory“ (1995.).

Почетком осамдесетих година двадесетог века, постао је доминантна фигура у популарној музици и први афроамерички забављач који је стекао јак публицитет на МТВ.

Џексон је донирао милионе долара у хуманитарне сврхе радом своје фондације, издавањем хуманитарних синглова и подржавањем 39 акција. Други аспекти његовог приватног живота попут промена његове појаве и понашања су изазвали многе контроверзе које су оштетиле његов јавни имиџ. Поред тога, 1993. је оптужен за сексуално малтретирање детета. Истрага је била прекинута због тога што Џексон није тужен на суду и због недостатка доказа. Џексон се женио два пута и постао је отац троје деце што је узроковало још контроверзи. 2005. му је суђено за сексуално злостављање и за пар других оптужби. Касније је ослобођен свих оптужби.

Један је од пар уметника који су уврштени у „Рокенрол хали славних“ два пута. Власник је неколико Гинисових рекорда... остало»

Мајкл Џексон
Мајкл Џексон

26. јун 2009.

Лос Анђелес / САД (Лос Анђелес тајмс / Ти-Ем-Зи / Би-Би-Си, РТС / Б92) Све већи број америчких медија преносе вест да је легендарни певач Мајкл Џексон (50) преминуо од срчаног напада. Певач које је обележио америчку музичку сцену осамдесетих и деведесетих година двадесетог века крајем августа требао је да прослави 50-ти рођендан. Иако се Лос Анђелес тајмс позива на изворе из полиције, Си-Ен-Ен наводи да је Мајкл у коми.

Како пренеси Лос Анђелес тајм (ЛАТ) и интернет сајт TMZ.com , око 15:15, по локалном времену, преминуо је Мајкл Џексон. Позивајући се на неименоване изворе из полиције, лист наводи да је Мајк умро у болници. Неколико минута касније на сајту Си-Ен-Ен-а изашла је вест да је према њиховим информацијама певач у коми.

Према потврди ЛАТ-а и Би-Би-Си-ја око 12:26 из дома Мајкла Џексона позвана је служба 911 Хитне помоћи. Лекари су по доласку затекли Мајкла у бесвесном стању и без знакова дисања, те су одмах ступили у процес реанимације. Ватрогасац Стив Руда потврдио је да је око 12:26 из Џексонове резиденције позвата служба Хитне помоћи.

Како сазнаје лист ЛАТ, лекари Јуниверзитет Колеџ болнице прогласили су Мајкла Џексона мртвим јер је запао у дубоку кому. Смрт која је проглашена у 15:15 није потврдио нико од чланова породице нити потпарол певача, а испред болнице у Лос Анђелесуокупљају се многобројни фанови и новинари.

Мајкл Џексон музиком је почео да се бави са једанаест година. Током своје 39-огодишње каријере неколико пута је именован за најбољег америчког поп музичара 20. века. Остао је запамћен по томе што је постао први црнац на Ем-Ти-Ви-ју али и по свом контраверзном животу. Боловао је од витилигома и лупусоа што га је учинило осетљивин на сунчану светлост. Након теретења да је 2005 сексуално злостављао деветогодишњег дечака, Мајк се све мање појављивао у јавности. Свој велики повратак најављивао је 2009. Унапред је утврђено 50 концерата од којих је први требао да одржи 13. јула у Лондону. Поред успешне каријере иза себе је оставио два брака и троје деце.

Извор[уреди]