Преминуо Вук Бојовић

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сами
Слика: Игор Ирић.

17. септембар 2014.
Београд/ Србија (Beta) - Дугогодишњи директор београдског Зоолошког врта Вук Бојовић преминуо је у среду ујутро у 74. години, пренела је Радио-телевизија Србије.

Дипломирао је и магистрирао вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Урадио је тридесетак бисти, међу којима и бисте Вељка Влаховића, Драгана Ковачевића, Стојана Церовића, Саве Ковачевића. Објавио је књиге Приче из зоо-врта (1995), Приче из зоо-врта 1 (2005), Приче из зоо-врта 2 (2007) и Београдски зоолошки врт (2010). Коаутор је књиге Кроз Београдски зоолошки врт (2005).

Био је по дипломирању прво слободни уметник, затим професор у основној и средњој школи. Предавао је и у Вишој трговачкој школи у Београду, где је од 1982. до 1986. године био директор.

Из два брака имао је четворо деце.

Бојовић је постао директор золошког врта 1986. године и на тој позицији је био све до своје смрти. У урбану легенду ушао је када је два пута из врта бежао легендарни мајмун Сами, којег је срчано јурио по дорћолским улицама и крововима, успевајући мирољубиво да га врати у сигурност његовог „дома“. Касније, када је Сами преминуо, Вук га је сахранио у врту и подигао му споменик. У једном интервјуу, пре четири године, изразио жељу да му после смрти срце буде сахрањено поред Самија.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg