Прелиминарни резултати председничких избора у Пољској

Извор: Викиновости9. октобар 2005.


председнички замак у Варшави

Пољска - По првим проценама које су објављене на Пољској телевизији победу на председничким изборима однео је Доналд Туск са 38,4% гласова. На другом месту налази се Лех Качињски са 32,1% гласова, а на трећем Анджеј Лепер (Andrzej Lepper) са 13,2 гласова. По овим проценама излазност је била око 50,5%. Остала места су заузели Марек Боровски (10,8%), Јарослав Калиновски (1,8%), Јануш Корвин-Мајк (1,7%).

По изношењу резултата Доналд се захвалио онима који су изашли на изборе и гласали за њега. "Веома сам дирнут, знам да се у овом тренутку износе подаци, али хоћу да кажем, да је ово најважнији дан у мом животу - ово је победа. Ово је победа, која је милионима Пољака дала наду пред другим кругом" - рекао је Доналд.

Лех Качињски иако је изгубио први круг верује у победу у другој тури. "Данас бих хтео да изразим наду - сигурност - да ћу у другом кругу избора однети победу!" - рекао је Качињски у свом изборном штабу. Казимир Марћинкиевич, кандидат ПиС-а за премијера је уверавао да ће Качињски победити на следећим изборима.

Пре пет година на изборима за председника Пољске 2000 победу у првом кругу је добио Александар Квашњевски са 53,90% гласова. Излазност је износила 61,12%.

Други круг избора одржаће се за две недеће, 23. октобра. У њему ће учествовати Доналд Туск и Лех Качињски.

Извори[уреди]