Пређи на садржај

Преиспитати повлачење НАТО с Косова

Извор: Викиновости


7. октобар 2011.
Букурешт-  Beta) - Председник Парламентарне скупштине НАТО Карл Ламерс рекао је у петак у Букурешту да би можда требало преиспитати одлуку о постепеном повлачењу НАТО-а са Косова с обзиром на немире који су избили тамо последњих неколико седмица.

Ламерс је на конференцији за новинаре којом је отворио 57. заседање Парламентарне скупштине НАТО-а у Букурешту рекао да је Србија остварила велики напредак, што је и констатовао током своје недавне посете Београду, али је указао да су се „појавили и проблеми на граници са Косовом, где су забележени нови акти насиља“.

Он је рекао да је сфера интересовања НАТО на Косову изградња мултиетничког друштва, јачање владавине права ради борбе против корпуције и јачање привреде, али да су запажени проблеми у тим областима.

„Ми смо видели проблеме у тим областима па морамо да преиспитамо наше планове да се постепено повучемо. Можда треба да останемо тамо дуже да помогнемо да се стабилизује ситуација. Стабилизација је врло важна за регион и за све нас. Треба дакле да размислите о томе шта можемо да урадимо за стабилност Косова“, рекао је Ламерс.

Заседању Парламентарне скупштине НАТО-а у Букурешту учествују готово 400 парламентараца из земаља Алијансе, регионални партнери и посматрачи. Србију на овом скупу представља четворочлана делегација Скупштине Србије при Парламентарној скупштини НАТО, коју предводи Марко Ђуришић.

Извор[уреди]