Пређи на садржај

Пред Косовом још изазова до ЕУ

Извор: Викиновости


12. октобар 2011.
Брисел-  (Beta) - Косово је напредовало у испуњавању политичких критеријума и усклађује своје законе са европским стандардима, али за њихову примену и даље остају изазови, док на економском плану напретка нема, оценила је Европска комисија у извештају о напретку Косова у европским интеграцијама.

„Косово је напредовало у погледу политичких критеријума у више значајних подручја. Након општих и председничких избора формирана је влада која је почела решавање изазова са којима се Косово суочава. До септембра, дијалог Београда и Приштине вођен је у генерално конструктивном духу“, наводи се у сажетку извештаја Европске комисије.

Комисија је навела да су општи избори били обележени „озбиљним неодстацима и наводима о крађи“. Починиоцима треба судити, а неопходан је и напредак у реформи изборних прописа.

Надлежни за спровођење закона и правосудне власти треба да ојачају сузбијање организованог криминала и корупције што остају и даље „озбиљни изазови“. „Они морају да поднесу извештај о истрази и пресудама и стога Европска комисија предлаже да се покрене структурни дијалог о владавини права“, наводи се у документу.

У усклађивању косовских закона са европским стандардима, напредак је забележен у трговини и јавним набавкама, док је у области кретања људи, услуга, спречавања прања новца заштите личних података напредак мали.

Извор[уреди]