Председник Обама брани своју економску и безбедносну политику

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу22. март 2009.


Барак Х. Обама

Вашингтон / САД (Глас Америке) Председник Барак Обама интензивира кампању стицања подршке својој политици, сусретима са грађанима широм земље као и учешћем у програмима на телевизији. То је део председникових настојања да се поново стекне иницијатива у тренутку кад су његов буџет и његов економски тим изложени критикама опозиције у Вашингтону.

Председник Обама обилази земљу у настојању да стекне подршку америчке јавности за своју политику, истовремено се појављујући на радију и телевизији. У четвтак, Обама је био гост најпопуларније ноћне забавне емисије The Tonight Show, ТВ мреже НБЦ. Након тога је дао дуги интервју за информативно-политичку емисију мреже ЦБС 60 Минутес - једхну од најстаријих и најгледанијих у Америци. Поменута емисија требало би да буде емитована у термину кад та мрежа преносикошаркашке утакмице универзитетског шампионата, који гарантује велики број гледалаца.

Интервју је снимљен у петак, у Белој кући, у јеку председникових настојања да ублази гнев јавности због информације да је гигантска осигуравајућа компанија АИГ давала огромне бонусе својим директорима, док је истовремено примала огромна владина средства да би остала солвентна.

У јутрос емитованој реклами за вечерашњи интервју председник је бранио акције администрације уопште, а посебно свог секретара за финансије, Тимотија Гајтнера.

Тим Гајтнер један од најоштроумнијих и највештијих функционера који пред собом има низ проблема без преседана.

—рекао је амерички председник.

Међутим, републиканци и даље доводе у питање Гајтнерово расуђивање. Истакнути републикански члан сенатског Одбора за финансије, сенатор из Ајове Чарлс Грасли, изјавио је у ТВ емисији „Фаце тхе Натион“ да начин на који Гајтнер решава случај АИГ-а изазива забринутост.

Мислим да то подстиче питања о томе да ли је Гајтнер фокусиран на проблем или не.

—рекао је Грасли.

У интевјуу за емисију 60 Минутес председник Обама се такође осврнуо на недавну критику коју је изрекао бивши потпредседник Дик Чејни, на рачун безбедносне политике текуће администрације. Чејни је рекао да ће одлука администрације председника Обаме да укине затвор у америчкој бази у заливу Гуантанамо, на Куби, учинити Америку мање безбедном и да ће повећати могућност још једног терористичког напада на њеној територији.

Председник Обама је реаговао на то изјавом да је политика његовог претходника у вези са притварањем терориста, како се изразио „неодржива“ и да је подстицала анти-америчка осећања у иностранству.

Извор[уреди]