Председник Кубе Раул Кастро спровео серију економских реформи

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. јул 2008.
Хавана/ Куба Кубански председник Раул Кастро је спровео серију реформи откако је почетком године заменио свог оболелог брата Фидела. Реформе су пре свега економске, али обухватају и укидање ограничења продаје компјутера, мобилних телефона и других производа. Стручњаци за Кубу кажу да су спроведене мере важне, али да не наговештавају смањење контроле Комунистичке партије над острвом.

Откако је у фебруару и званично постао председник, Раул Кастро је спровео серију економских реформи. Неке треба да повећају производњу хране. Фармери ће моћи да изнајме неискоришћену колективну земљу и гаје приносе које ће продавати по тржишним ценама. Друге реформе треба да стимулишу производњу. Међу њима је одустајање од једнаке зараде и прописа о највишим примањима који су били на снази готово 50 година. Експерт за Кубу Филип Питерс, из Института «Лексингтон» у близини Вашингтона, каже да су те реформе значајне.

«Оне још не утичу на питања темељних права и још нису решиле фундаменталне проблеме кубанске економије, али јесу промена и мислим да их већина Кубанаца осећа и каже да су такве ствари добре и нада се да ће отићи и много даље», каже Питерс.

Влада је у априлу дозволила обичним Кубанцима да купују ДВД плејере, компјутере, микроталасне рерне и друге кућне предмете, што је некада било дозвољено само компанијама и странцима.


Иако ти производи коштају далеко више него што већина Кубанаца може да плати, продавац цвећа Лазаро Мартинез поздравља промене. «То је напредак. Човечанство иде напред, па би требало и ми», каже он.

Мере - укључујући и допуштење Кубанцима да поседују мобилне телефоне - ублажиле су нека свакодневна ограничења. Ипак, већина познавалаца је сагласна да нема наговештаја да кубанско вођство намерава да се одрекне политичке контроле, каже Хуан Карлос Идалго, који води латиноамерички програм у либералном Институту «Кејто»у Вашингтону.

«Можемо да видимо расправе о томе како да се повећа продуктивност овде или онде, како да се омогући фармерима да имају веће приносе и слично. Али никада нећемо видети расправу о томе да ли нека независна партија може да се кандидује на локалним изборима или да се дозволи независним организацијама да слободно протестују на улицама Хаване», каже он.

Ипак, ублажавање несташица и свакодневних недостатака, за сада може довољно да задовољи Кубанце. Познаваоци кажу да је Раул Кастро другачији од старијег брата Фидела, који је гвозденом песницом владао Кубом готово пет деценија. Али он и вођство не одустају од очувања социјализма, каже Филип Питерс.

«Рекао бих да су пре неколико година схватили и гласно рекли да се ближе крају. Виде да постоје одређене опасности за дуговечност овог социјалистичког пројекта који су спровели у Куби, а једна од њих је економија», каже Питерс.

Али после толиких деценија државне контроле над економијом, експерти кажу да ће Раулу Кастру можда ипак бити потребне дубље реформе од ових досадашњих.

Извор[уреди]