Председник Владе Мирко Цветковић?

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. јун 2008.

Зграда Владе Републике Србије

Београд/ Србија Председник Србије Борис Тадић предложио Скупштини да кандидат за председника Владе буде досадашњи министар финансија Мирко Цветковић. Тадић је после обављених консултација са представницима свих парламентарних странака и листа саопштио да је постигнута парламентарна већина и да ће нову Владу формирати листа „За европску Србију“, коалиција око Социјалистичке партије, коалиција „За европски Санџак“ и Савез војвођанских Мађара.

Споразуми о расподели министарских места унутар коалиције „За Европску Србију“ и са социјалистима већ су потписани и идуће недеље очекује се оснивање Владе. Тим поводом председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић каже :

Викицитати „Очекујем да стигне предлог Закона о Влади и министарствима и о њему ће Парламент расправљати у понедељак, уторак и можда у среду а после тога иде избор владе, тако да је извесно да ће то бити следеће недеље.“
({{{2}}})

Нову Владу чекају и политички представници Срба са Косова и Метохије из Демократске странке и Г17 Плус, како би добили њену сугестију да ли да се укључе у рад новоформиране спске скупштине. Посланик Демократске странке са Косова и МЕтохије Горан Богдановић изјавио је да та странка неће учествовати на оснивачкој скупштини заједница општина Косова и Метохије али да принципијелно није против њеног оснивања. Богдановић је затим упозорио:

Викицитати „Имамо лоше искуство са разним организацијама које је оснивала српска заједница на Косову, као што је Српско национално веће и Заједница српских општина, оне су служиле да блате политичке неистомишљенике, а посебно Демократску странку и председника Србије“
({{{2}}})

Избором председника, шест потпредседника и секретара и конституисањем 30 одбора Скупштина је завршила констититивну седницу која је почела 11. јуна верификацијом мандата 250 новоизабраних посланика. Парламент је за секретара именовао Вељка Одаловића, члана СПС-а, за председника Законодавног одбора изабран је Влатко Ратковић из Демократске странке, Административни одбор ће водити шеф Српске радикалне странке Томислав Николић, а председник Одбора за правосуђе биће Бошко Ристић из Демократске странке.

Извор[уреди]